maanantai 7. elokuuta 2017

Kreeta osa 2: Meri


Agii Apostolin ranta

Meri on ehkä kaikista reissussa kokemista asioista se, jota eniten jäi ikävä. Turkoosinsininen, kirkas vesi ja hieno hiekka sekä taustalla upeat maisemat ovat aivan lyömätön yhdistelmä. Veden lämpötila on 25C joten siinä tarkenee hyvin. Ilmalämpötilan huidellessa kolmessakymmenessä vesi tuntuu mukavan raikastavalta. Tyynellä säällä uimarannassa ei ole aaltoja, ja tuulen yltyessä uimahallien aaltokoneet häviävät mennen tullen oikeille aalloille.

Majoittauduimme hotellissa, joka oli puoli kilometriä Agii Apostolin rannasta. Minä menin tosin mieluummin viereisen Chrissi aktin rannalle, joka ei ollut niin ruuhkaisa. Siellä vesikin oli kirkkaampaa, enkä huomannut kertaakaan rannalle huuhtoutuvan merilevää toisin kuin kahdessa viereisessä rannassa. Muutenkin rannat vaikuttivat yllättävän puhtailta. Jokunen tupakantumppi lojui hiekassa, mutta pääosin ei tarvinnut pelätä mihin astuu. Jostain syystä en tykkää olla yhtään meressä jos en näe pinnan alle. Kuvittelen että vastaan tulee jotain inhottavaa roskaa. (Asiaa ei auta yhtään se, että kaverini astui merisiilin tms. päälle juuri muutama viikko sitten ja joutui paikkauttamaan jalan ja lisäksi syömään antibioottikuurin.) Lapsena myös piti aina varoa meduusoja, joten oli uutta ettei merenrannassa tarvinnut koko ajan vilkuilla ympärilleen. Ainoastaan pienet kalat tulivat näykkimään jalkoja kun oli paikallaan.

Oikeastaan yllätyin siitä, miten viihdyin meressä. En yleensä ikinä makoile ottamassa aurinkoa, koska saan helposti auringonpistoksen, palan ja vähintäänkin tylsistyn. Vedessä kuitenkin viihdyin eikä aika käynyt pitkäksi. Matkan alkupäivinä tuuli oli olematon, joten merikin oli tyyni ja kirkas. Loppupäivinä taas tuuli yltyi, ja rantavesikin oli eri näköinen. Viihdyimme niin hyvin meressä, että emme kertaakaan käyneet hotellin uima-altaassa uimassa. Naureskelimmekin sille keskenämme, koska etukäteen ajatus hotellin uima-altaasta oli vaikuttanut hienolta. Tämä oli meidän ensimmäinen varsinainen rantaloma, joten emme ole aikaisemmin olleet hotellissa missä on uima-allas pihassa.

Meressä uiminen oli kyllä petollistakin. Iho pääsi helposti kärähtämään, kun aurinkorasva liukeni iholta pois. Itse poltin hieman olkapäitä, mutta miehellä paloi yläselkä pahasti aurinkorasvasta huolimatta. Ensimmäisen iltapäiväuinnin jälkeen menimmekin enemmän iltauinneille. Rannalla näki myös pitkähihaiseen paitaan pukeutuneita uimareita (yleensä nämä olivat hyvin vaaleaihoisia turisteja), ja aika monella paikallisella oli lierihattu päässä uidessa. Lisävaatetus meressä voisi ollakin ihan fiksua aurinkorasvan lisäksi.


Agia Roumeli

Etelärannikolla päiväretkellä näimme myös erilaista rantaa. Täällä rantaviiva on kallioisempaa ja aallot isompia. Kengät tuli jätettyä kauemmas vedestä, ja kuiva hiekka olikin yllättävän polttavaa jalkojen alla! Kävimme Agia Roumelin rannalla uimassa Samarian rotkon jälkeen, ja uinti jäi lyhyeksi pulahdukseksi. Ranta oli aivan täynnä, ja siellä oli vain yksi pukukoppi johon oli pitkä jono jatkuvasti. Kahdestaan liikkuessa emme sitä paitsi uskaltaneet jättää tavaroita valvomatta, kun laukussa oli kännykät, kamera, rahat sun muuta arvokasta. Vuoron perään ei ollut niin kivaa uida. Sitä paitsi sekoilin aikatauluissa ja kuvittelin että meillä on kiire pois, joten olin  ehkä minuutin meressä ja menin takaisin pukukoppijonoon. Täällä samoin kuin Sougiassa, jonne menimme lautalla, oli paljon tummempi hiekka, ja vesi oli niin turkoosia että näytti melkein luonnottoman väriseltä.

Kaikki kokemukset merestä eivät olleet pelkästään positiivisia. Olimme ennen matkaa varanneet veneretken, jossa tarkoituksena oli 3,5 tunnin aikana käydä kahdella saarella ja snorklata halutessaan. Veneretket ovat suosittuje, joten etukäteen pitää varata iltapäivän retkelle paikat. Sinä päivänä kuitenkin sattui olemaan kova tuuli ja aallokko. Laivan kapteeni ilmoitti ennen lähtöä että retkeä lyhennetään ja matkaan lähdetään etukäteen, jotta satamassa ei pysäytettäisi venettä aallokon takia. Meille tarjottiin alennusta tai vaihtoehtoisesti retkeä eri päivänä. Valitsimme lähteä lyhennetylle retkellä, koska meillä ei ollut enää päiviä jäljellä johon siirtää retkeä.

Venematka oli lyhyt ja kesti ehkä reilut viisi minuuttia, mutta siinä ehti tulla melkoisen merisairaaksi. Snorklaaminen oli kiva kokemus, mutta henkilökunnalla vaikutti olevan huono päivä ja pinna kireällä. Snorklauspaikka oli pienen saaren rannassa vähän suojaisammassa paikassa, mutta vesi taisi olla sielläkin sekoittunut tuulen takia sen verran, ettei se kovin kirkasta ollut. Näin toki mustekala ja pari pientä värikästäkin kalaa, mutta en ole aivan varma jäikö retkestä plussan puolelle. Loppupäivän ajan oli keinuva olo. Ymmärrettävästi henkilökunta ei kovin helpolla peru retkeä, koska siinä tapauksessa olisi monta pettynyttä asiakasta. Toisaalta jos kapteenia epäilytti, että rannikkovartiosta pysäyttää veneen huonon sään takia (tuulta oli 6 m/s), olisi ehkä kannattanutkin perua retki kaikesta huolimatta. Nyt tuli sellainen fiilis, että tärkeämpää on päästä lähtemään retkelle kuin miettiä miten se onnistuu. Kapteenillakin tuntui olevan ajatus enemmän säässä kuin asiakkaissa.Kauniina päivänä veneretki varmaan olisi paljon mukavampi. Tpiradvisorin kehuistakin päätellen veneretkillä yleensä viihdytään, joten normaalisti ilmapiirikin lienee vähemmän kireä. Tuulinen ja pilvinen sää on kuulemma melko harvinaista Haniassa heinäkuussa. Ukkostakin lupailtiin tuolle päivälle etukäteen, mutta sitä sentään ei tullut. Hotelliemäntämme sanoikin, että paikalliset harmittelevat huonoa keliä, kun sattuu useampi pilvi taivaalle. Huonolla kelillä tarkoitetaan siis pilviä, ei edes sadetta. Vähän erilaista kuin meillä täällä Suomessa, missä kaikki yli +18C ja puolipilviset päivät ovat harvinaista herkkua ainakin tänä kesänä...

Veneretken ikävämmästä kokemuksesta huolimatta katselen jo kaiholla merikuvia, vaikka reissusta onkin alle viikko aikaa. Kunpa tällaisia rantoja olisi kotonakin! Saisipa merimaiseman tulostettua rullaverhoon, että voisi vetäistä sen aina räntäkelien peitoksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti