sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kreeta osa 7: KnossosKreetalle ei varmaankaan voi mennä käymättä Knossoksessa. Minolaisia rauniopalatseja on useampikin, mutta Knossos on niistä suurin ja tunnetuin. Vaikka minolaiset jättivät jälkeensä paljon rakennuksia, seinämaalauksia ja erilaisia esineitä, on muinainen kulttuuri silti osittain mysteeri. Ei tiedetä tarkalleen, mistä minolaiset tulivat Kreikkaan. Kirjoitustakaan ei ole pystytty täysin tulkitsemaan, eikä minolaisten kielen alkuperää tai sukulaiskieliä tiedetä. Kulttuurin häviämisen syykin on arvailujen varassa. Kiehtovaa kulkea raunioissa, joiden alkuperäiset asukkaat ovat niin salaperäisiä.

Knossoksen retkeä suositellaan yhdistettäväksi Heraklionin arkeologisen museon kanssa. Museossa on näytillä paljon raunioista löytyneitä esineitä, muun muassa alkuperäiset löydökset freskoista. Näissä kahdessa paikassa riittäisi nähtävää pariksikin päiväksi. Harmillisesti Knossos on aivan järkyttävän täynnä sesonkiaikana ja paahtavassa helteessä siellä on tukala olla, koska varjoa on vähän. Oppaan mukaan talvella täällä on kuulemma hyvinkin hiljaista, joten silloin ainakin saisi rauhassa katsella rauniokaupunkia.

Päiväretken Knossokseen ostimme jo ennen matkaa netistä. Valitsimme GS Toursin matkan, koska arvostelujen perusteella se vaikutti hyvältä. Aikataulussa oli pysähdys aamupalalle, kierros Knossoksessa ja Heraklionin arkeologisessa museossa, vapaata aikaa kaupungilla sekä paluumatkalla pysähdys oliivitehtaalla. Noh, aivan ei kuvaus vastannut sisältoä.

Pysähdyimme "aamupalalle" pienelle huoltoasemalle, jossa oli pieni kontitoria. Jo yksi täysi bussi sai koko kaupan aiva täyteen nälkäisiä jonottajia. Ajattelimme antaa vähän jonon pienetä ennen sisälle ahtautumista, mutta se oli virhe. Aika pian huoltoaseman pihaan kaarsi vielä pari muuta turistibussia, joista toinen oli vieläpä kaksikerroksinen. Koko paikka oli siis aivan alimitoitettu moiselle väkimäärälle. Vessojakin koko huoltoasemalla oli kaksi, joista toinen oli rikki. En oikein keksi mitään järkevää syytä pysähdyspaikalle, paitsi että matkanjärjestäjillä lienee joku diili paikan kanssa. Turhaa varmaan mainita, että aamupala jäi aika laihaksi.Knossoksen kierrokseen oli varattu vajaa pari tuntia aikaa. Se aloitettiin jonottamalla lipunmyyntiin. Epäilen että ryhmälle olisi voinut hankkia etukäteenkin liput, ettei yhteistä aikaa olisi tarvinnut käyttää jonottamiseen. Sentään suomalainen opiskelijakorttikin oikeutti ilmaiseen opiskelijalippuun. Ihmisiä oli niin paljon, että jonotimme koko ajan seuraavaaan "nähtävyyteen". Olo oli kuin ala-asteen parijonossa. Lisäksi oli yli kolmekymmentä astetta lämmintä, eikä juurikaan varjoa missään. Ymmärrän hyvin miksi tänne neuvotaan tulemaan itsekseen iltapäivällä kun ryhmät ovat lähteneet pois. Meidän ryhmämme (yksi täysi bussilastillinen) oli niin iso, ettemme edes kaikki mahtuneet tarpeeksi tiiviisti ryhmittäytymään kuullaksemme oppaan selostusta.

Knossoksen jälkeen menimme Heraklionin arkeologiseen museoon. Sielläkin jonotimme lippuja (alennusliput piti hakea täältäkin erikseen, vaikka täysihintaiset yhdistelmäliput kelpasivat suoraan sellaisenaan). Oppaamme piti meille tunnin pituisen kierroksen museossa. Siinä ajassa ehti nähdä tärkeimmät asiat. mutta valtaosa ohitettiin tiukan aikataulun vuoksi. Pari kokonaista huonettakin jäi käymättä läpi. Kierroksen jälkeen meillä oli tunti aikaa kaupungissa, ja sen jälkeen piti jo ehtiä paluumatkalle bussiin. Kaiken lisäksi lähtöaika oli aikaisemmin mitä netissä mainitussa ohjelmassa luki. Rynnistimme kiireesti pari viimeistä museohuonetta läpi, ja sen jälkeen suurin piirtein juoksimme etsimään ravintolaa. Kello oli kolme, emmekä olleet vielä ehtineet missään välissä päivää syödä. Löysimme onneksi melko tyhjän ravintolan, josta kysyimme ruokaa jota saisi noi vartissa. Saimmekin hyvää ruokaa nopeasti, ja ehdimme juuri syödä pääruuan, jättää "jälkiruuan"  välistä (kaikissa ravintoloissa tuli ruuan päälle jotain pientä talon tarjoamana, yleensä rakia ja hedelmää tms) ja juosta bussiin. Monen muun bussieväistä päätelleen (sipsiä, voileipää, mäkkäriruokaa) kaikki eivät olleet ehtineet syödä Heraklionissa. Bussissakaan ei olisi saanut syödä, mutta onneksi matkanjärjestäjä ei enää siinä vaiheessa tullut huomauttamaan asiasta nälkäisille matkustajille.

Sen lisäksi että lähdimme ilmoitettua aikaisemmin takaisin Haniaan, ei myöskään ollut puhettakaan että pysähtyisimme oliiviöjlytehtaalla, vaikka sellainen oli nettiaikataulussa. Oliiviöljytehdas oli yksi ratkaiseva syy, miksi halusin valmismatkalle Knossokseen. Järkeilin että ilman kyytiä sellaiseen ei tule enää erikseen lähdettyä, niin järjestetyllä matkalla näkisi enemmän kuin itsekseen Knossokseen menemällä. Heräsi epäillys, että olimmeko edes oikean firman järjestämällä matkalla vai olinko katsonut aivan väärin matkanjärjestäjän. Varaustiedoissa kuitenkin näkyi GS Tours, vaikka netissä luvattu ohjelma ei yhtään vastannut todellisuutta. Ihmeellistä että tämä firma oli saanut lähinnä positiivista palautetta, vaikka meidän kokemuksen perusteella mukavaa opasta lukuunottamatta mitään ei oltu järjestetty kunnolla. Olisi pitänyt mennä itsekseen Knossokseen tai varata vasta hotellin kautta retki samasta puljusta mikä järjesti ainakin Samariaan toimivan matkan. (Tämä retki taisi kaiken lisäksi maksaa melkein tuplasti siihen verrattuna, mitä Exoduksen retki olisi maksanut).

Kaiken kaikkiaan siis Knossos ja Heraklionin museo ovat paikkana hienoja ja kiinnostavia, mutta tänne pitäisi varata kunnolla aikaa. Meidän kokemus oli sitä massaturismin nurjaa puolta. Toki heinä-elokuu on suosituinta aikaa muutenkin, mutta paremmalla järjestelyllä olisi voinut tarjota aika erilaisen matkan siitä huolimatta. Mietin myös, että valikoituiko Samarian rotkoon vähän erilailla asennoituneita ihmisiä kuin tänne, koska tunnelma bussissakin oli paljon kireämpi. Bussi täyttyi viimeistä penkkiä myöten, joten viimeiset parit eivät mahtuneet vierekkäin istumaan. Varmaan senkin takia tuli valituksia, jos meni jonkun toisen "omalle" paikalle edes varttitunnin matkalle Knossoksesta Heraklioniin. Ehkä kaikki olivat nälkäisiä ja kärttyisiä, kun tuntui että käytöstavat olivat unohtuneet matkalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti