keskiviikko 9. elokuuta 2017

Kreeta osa 4: Polttava aurinkoVihreä ei ole hallitseva väri näissä maisemissa


Kreetan keskilämpötilat heinäkuussa liikkuvat 21C yölämpötilan ja päivän 30C välillä. Siinä on vähän totuttelua tällaiselle Suomen kesään tottuneelle. Mennessä Haniassa oli kaiken lisäksi melko tyyntä, joten tuulikaan ei helpottanut. Loman lopussa oli sitten enemmän tuulta, mikä oli mukavaa muuten paitsi merellä ollessa. 

Paikalliset viettävät siestää päivän kuumimpina tunteina. En huomannut sitä oikeastaan mistään muusta kuin ravintoloista. Ne aukesivat vasta alkuillasta, eikä samanlaista lounasruokakonseptia ollut kuin Suomen ravintolakulttuurissa. Ruokakaupat olivat kuitenkin auki koko päivän. Olisi kannattanut itsekin olla sisätiloissa iltapäivällä, mutta aina se ei ollut mahdollista. Vaikka olinkin hattu päässä ulkona, sain helposti auringonpistoksen. Reissussa huomasi hyvin, että vettä tarvitsi monta litraa päivän aikana. Onneksi hotellin hanavesi oli ihan siedettävän makuista kylmänä, ettei aina tarvinnut korkata uutta muovipulloa.

Kuumuus tuntuu eri tavalla kuin mihin Suomessa on tottunut. Meillä varotellaan lähinnä ihon palamisesta sekä koirien lämpöhalvausvaarasta. Kreetalla huomasi kuinka paljon asfaltti hohkasi lämpöä. Myös maaperä oli kuumaa, eikä kuivalla rantahiekallakaan tehnyt mieli kävellä paljain jaloin päiväsaikaan. Luonnostakin kyllä huomasi, ettei vettä ollut yhtään liikaa. Auringonpaiste on niin kirkasta, että ilman aurinkolaseja silmät väsyivät nopeasti. Ilman aurinkorasvaa ei juurikaan tullut mentyä ulos ennen kuin auringon laskettua. Aurinkorasvan läträykseen turhautui aika äkkiä, kun sitä sai olla aina lisäilemässä. Melko hyvin se auttoikin, sillä minulla ainakin tuli ennemmin auringonpistos kuin palanut iho. UV-indeksit olivat kyllä aivan eri sfääreissä mihin on tottunut. Forecan sääkartan mukaan Suomi sahaa jossain heikon ja kohtalaisen UV-säteilyn alueella, Kreetalla taas sen sijaan asteikko näyttää jatkuvasti kahta voimakkainta lukua (10 ja 11, asteikolla nollasta yhteentoista).

Aurinkosuojasuihke SPF 50 - AURINKOTUOTTEET - 5425001842568 - 1


Vakiovarusteemme reissussa


Ennen matkaa ostin ekoaurinkorasvan, jonka suojakerroin on 50. En ole ennen kokeillut ekopuolen aurinkorasvaa, joten luin kaikki mahdolliset löytämäni arvostelut mitä netistä tuli vastaan. Biosolis ja AlgaMaris olivat saaneet eniten kehuja, ja tykkäsin enemmän Biosoliksesta koostumuksen ja tuoksuttomuuden takia. Yliopiston apteekin myyjä oli vähän sitä mieltä, että suojakerroin 50 kannattaa valita, jos ei halua ruskettua. Minä saan kuitenkin kaiken haluamani rusketuksen niinä kertoina kun liikun ulkona ilman aurinkorasvaa. Kukapa jaksaisi normaalisti jokaiselle kauppareissulle levittää aurinkorasvat kroppaan? Aurinkorasvaa tulee yleensä laitettua silloin kun tietää oleilevansa auringossa enemmän kuin varttitunnin ajan. Siitä huolimatta olen ehtinyt polttaa ihoni jo monta kertaa Suomen kesässä.

Käytimme viikon aikana aika lailla koko pullon kahdestaan. Iho paloi lähinnä uidessa sekä siitä kohtaa, mistä olkalaukun hihna hiosti ja vei aurinkorasvat iholta. Oli siis hyvä ostos tuo Biosolis. Kasvoille ehkä olisin kaivannut jotain vähemmän rasvaista, mikä ei olisi tukkinut ihohuokosia. Välillä kyllä mietin mitä vastaantulijat minusta ajattelivat, kun olin yltä päältä aurinkorasvassa ja sen lisäksi vielä hattu, aurinkolasit ja välillä huivikin päällä. Hotelliemäntämme sanoikin meille että meidän pitäisi mennä aurinkoon saamaan vähän väriä. No, kaikesta auringon välttelystä huolimatta olen varmaan ruskettuneempi kuin kymmeneen vuoteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti