tiistai 8. elokuuta 2017

Kreeta osa 3: Laulukaskaat


Yksi ensimmäisiä asioita mikä kiinnitti huomion Kreetalle saapuessa (lämmön lisäksi siis) oli kaskaiden siritys. Luulin aluksi että ääni lähtee heinäsirkoista. Niitäkin tosin löytyy, ja yhtenä päivänä aamupalalle mennessä pöydällä komeili iso sirkka. Tarjoilijamme ei ollut sirkasta kovin ilahtunut, ja ihmetteli kun halusin kuvata sitä. Sirkka nökötti jääräpäisesti paikallaan, mutta sille tuli hyvin kiire kun nappasin sen käteeni. Tarjoilijan kauhistunut ilme oli huvittava, ja sisäisesti naureskelin kun toinen peitti vaistonvaraisesti naamansa ruokalistalla sirkan lähtiessä lentoon. Sen jälkeen pöytä sai vielä kunnon puunauksen ennen kuin siihen katettiin aamupala.

Korviahuumaava siritys on kuitenkin peräisin laulukastaasta (kreikkalaisittain tzítzíkas). Harmillisesti niitä oli vaikea kuvata. Sain yhden säälittävän kuvan, ja sekin on kännykällä otettu räpsäisy valoa vasten. Kaskaat ovat aivan erinäköisiä kuin sirkat. Yllättävän paljon kokoa niiltäkin löytyy. Ääni on sitäkin mahtavampi.Kaskaiden laulu yllätti täysin, sillä missään matkustusvinkeissä ei ollut tullut vastaan laulukaskaita. Kaskaat sirittävät voimakkaimmin päivän kuumimpina tunteina, mutta yölläkin kuului vaimeampaa sirinää. Ääni aaltoili ja välillä hiljeni hetkeksi, kunnes taas lauluepisodi alkoi alusta. Äänenvoimakkuus oli jotain uskomatonta, ja välillä tuntui jopa häiritsevältä. Viikon aikana siihenkin tottui niin, ettei siihen kiinnittänyt jatkuvasti huomiota. Välillä havahtui siihen, kuinka hiljaista vaikkapa meressä oli, kun kaskaiden laulu ei kuulunutkaan alinomaa.

Laulukaskaista vain koiraat pitävät ääntä. Kaskaat laulavat naaraita vietelläkseen, mutta myös lähettävät hätäsignaaleja vaaran uhatessa. Sirinä tuntuikin voimistuvan silloin kun käveli kaskaiden valtaamien puiden ohi. Jos ihmiskorvaan ääni tuntuu kovalta, on se hyönteismaailmassakin desibelien kärkipäässä. Kaskaiden tarvitsee sulkea laulaessaan kuuloelimensä välttyäkseen kuulovaurioilta. Kaskaat tuottavat äänen värisyttämällä kylkiään, ja eri lajit tuottavat ääntä vain omalle lajille tyypillisellä äänenkorkeudella. Kaskaat kuulevat vain yhden äänitaajuuden, joten eri lajit eivät kykene kuulemaan toistensa laulua. Laulu voi yltyä 120 desibeliin, mikä riittää suoran korvan lähellä kuultuna aiheuttamaan kuulovaurion ihmiskorvalle. Monien kaskaslajien kova laulu pelottaa myös lintuja, joten kaskaiden kuorolaulu parantaa niiden mahdollisuuksia olla joutumatta linnun suuhun.

Englanninkielisessä Wikipediassa löytyy myös ääninäytteitä kaskaista. Kreetalla kuuluvat kaskaat pitivät ääntä, jota voisi verrata ehkäpä voimakkaaseen helistimen ääneen. Sen sijaan Intiassa laulukaskas kuulostaa yllättävän paljon melodiselta linnun laululta. Kaskaiden laulu oli jotain niin eksoottista, että sitä piti itsekin nauhottaa muistoksi. 


P.S: Kaikki tiedot on muuten Wikipedia-artikkelista löytyneistä lähteistä. Niitä klikkailemalla voi lueskella lisätietoa. Jossain muussa elämäntilanteessa jaksaisin ehkä vaivautua lähteiden linkkaamiseen, mutta ikuinen graduprojektini on syönyt kaiken innon moiseen hommaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti